Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Quinoa en bruine rijst

Collage met twee afbeeldingen. Aan de linker kant een foto van quinoa en aan de rechterkant een foto van rijst.

Quinoa en bruine rijst: wat is gezonder en waar val je het meeste van af?

Bruine rijst en quinoa zijn allebei gezonde opties en vormen een goede basis voor een vullende lunch of een goede avondmaaltijd. Maar wat is nu de meest gezonde keuze? En wat helpt je het beste als je wilt afvallen?

 

Allebei gezonde keuzes?
Allereerst moet gezegd worden: zowel bruine rijst als quinoa zijn een goede en gezonde keuze. Beiden bevatten vrij veel calorieën, maar weer weinig vetten en calcium. Ook bevatten bruine rijst en quinoa allebei veel magnesium, wat enorm belangrijk is voor de vorming van de botten.

 

Bruine rijst
Wat zijn de voordelen van bruine rijst? Deze voedzame variant bevat doorgaans 3 milligram minder sodium dan quinoa. Daarnaast bevat het beduidend meer vitamine B3, een vitamine dat helpt je cholesterol te verlagen (en dat is goed nieuws, want een te hoog cholesterol kan je bloedvaten flink vernauwen). Ook zorgt bruine rijst ervoor dat je je mangaan-inname van de dag zo goed als haalt. Mangaan is een mineraal dat voornamelijk helpt bij de opname van andere goede voedingsstoffen. Tot slot bevat bruine rijst veel meer selenium dan quinoa – een voedingsstof die je lichaam gebruikt om anti-oxidanten aan te maken. Hoppa! Dat zijn al een goede eigenschappen. Maar hoe zit het met quinoa?

 

Quinoa
Quinoa wint het van bruine rijst wat betreft eiwitgehalte. Ook bevat het over het algemeen een lichtere vorm van koolhydraten, waardoor het past binnen de koolhydraatarme leefwijze. Daarnaast bevat het veel vezels en vind je in quinoa vier keer zoveel ijzer dan in een portie bruine rijst. Daarnaast zit je bij quinoa aan het goede adres als het aankomt op de hoeveelheid zink (helpt je bij het verslaan van elke verkoudheid en iedere griep) en foliumzuur (waar vrouwen veelal een gebrek aan hebben). En dan heb je nog de nodige fosfor, een mineraal dat je botten versterkt en je energiestofwisseling regelt, en kalium, goed voor je hersenen, spieren en zenuwen. Ai, dat wordt een nek-aan-nekrace…


De winnaar

…Of toch niet? Als je alle voordelen bij elkaar optelt, komt quinoa er toch zeker met kop en schouders bovenuit. Quinoa bevat beduidend meer mineralen, vitaminen en voedingsstoffen dan bruine rijst. Ook kost het je minder tijd om te koken en heeft het een veel lager arsenicumniveau (een zwaar metaal waar veel rijstsoorten mee zijn vervuild – dus het is ieder geval aan te raden om rijst ten alle tijden met mate te eten!). Wat ook belangrijk is om in je achterhoofd te houden: of je nu kiest voor bruine rijst of quinoa, ga áltijd voor biologisch!

 

Afvallen?

Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen. Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten. Tja, dan zijn bruine rijst en quinoa dus the way to go. Quinoa wint het – zoals hierboven al werd genoemd – wel wat betreft extra mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen. Wat je ook doet, zorg dat je er naast minder koolhydraten altijd een gevarieerd eetpatroon op nahoudt. Quinoa is daar een mooie, gezonde aanvulling op!

 

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie