Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Teff als hulpmiddel bij de Marathon

teffmeel2-0.jpg

Het wordt zondag heerlijk weer, perfect dus om de Marathon van Rotterdam te gaan lopen. 
Onze Agnes doet ook mee en wil je weten hoe zij Teff gebruikt als ondersteuning bij het lopen van de ¼ marathon in Rotterdam? Lees snel verder.....

 

Teff of Abessijns liefdegras is een gewas uit het geslacht van de liefdesgrassen die deel uitmaken van de grassenfamilie. Het duizendkorrelgewicht 0,3-0,4 g. van teff wegen 150 korrels even veel als een tarwekorrel. In Nederland is het gewas in 2001 voor het eerst verbouwd en in 2004 werd in Nederland 620 hectare teff geteeld. Het is een goede bron van ijzer, calcium, kalium en andere essentiële mineralen.

De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in de Egyptische piramiden van 5500 jaar oud.

Het gewas wordt tot 160 cm lang. De stengels zijn dun. De graanvruchten zijn zeer klein (ter grootte van suikerkorrels), maar elke halm draagt er zo veel van dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen van het gewicht.



Pluimen van Teff

Na het oogsten van de zaden wordt het, in Ethiopië althans, drie dagen ondergronds gefermenteerd en dan als een soort zuurdeeg tot platte koeken verwerkt. Men maakt er ook wel pap van en een soort bier.

Sinds 2004 wordt teff ook in Nederland verbouwd. De opbrengst is echter nogal laag: zo'n 700 kg per ha. Hoewel teff wel gluten bevat, is het geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie), aangezien het de schadelijke glutenfractie niet bevat. Daarnaast bevat teff veel meer langzaam, verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen. Hierdoor houd je na het eten van teff veel langer een "vol gevoel". Ook bevat teff veel meer calcium dan andere graansoorten. Dit maakt het een interessant product voor onder meer veganisten en ouderen.

Doordat de korrels zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, wat betekent dat het rijk is aan voedingsvezels. Teffmeel kan op dezelfde manier verwerkt worden als tarwemeel. Teff is het hoofdingrediënt voor de injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië en aangrenzende streken.

Het grote succes van de Ethiopische atleten Haile Gebreselassie en Kenenisa Bekele wordt door henzelf mede toegeschreven aan teff. Onderzoek heeft aangetoond dat teff veel langzaam verteerbare koolhydraten bevat en veel ijzer, dat in tegenstelling tot ijzer uit andere granen goed wordt opgenomen in het lichaam. Deze eigenschappen maken dat teff zeer geschikt is als voeding voor duursporters.

Dus alle atleten die gaan deelnemen aan de marathon in Rotterdam, neem deze dagen teff als ontbijt en je loopt als een trein. Iedereen die zondag 12 april gaat lopen in Rotterdam, veel succes!

 

Gezonde groet,

Agnes


Recept voor een Teff ontbijt

Nodig voor 1 persoon (alle ingrediënten te bestellen op onzw website):

5 eetlepels Teff

200 ml amandelmelk (of kokos-, haver- of rijstemelk)

1 theelepel kaneel

2 handjes gojibessen

2 eetlepels hennepzaad

1 eetlepel lijnzaad

1 eetlepel rozijnen

1 eetlepel pompoenpitten

1 eetlepel amandelpasta


Bereiding:

Kook de teff met de melk en voeg de andere ingrediënten toe. Je kunt eindeloos variëren met de melksoorten.

Gebruik  i.p.v. kaneel honing of ahorn- of agavestroop (let op dit is wel suiker!), rauwe cacao

moerbeibessen i.p.v. gojibessen,

zonnebloempitten i.p.v. pompoenpitten

hazelnootpasta i.p.v. amandelpasta.

Probeer ook eens gemalen kokos met banaan in plakjes over de Teff.

Eet smakelijk! Agnes

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie